De Britse premier David Cameron moet bij het bezoek van de Chinese president Xi Jinping in Londen deze week openlijk bij hem aandringen op vrijlating van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo en diens vrouw Liu Xia. 

Daartoe roepen twaalf andere Nobelprijswinaars onder aanvoering van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu hem op. 

Volgens de Amerikaanse groepering Freedom Now hebben de prijswinnaars Cameron op 2 september een brief geschreven. ''Wij denken dat, tenzij iemand zoals u acuut actie onderneemt, zowel in het openbaar als persoonlijk, China zal blijven geloven dat het straffeloos kan doorgaan en zonder consequenties voor zijn gedrag'', staat in de brief die Freedom Now heeft gepubliceerd.

De Nobelprijswinnaars hadden zo'n oproep ook gedaan aan Barack Obama voordat Xi naar Washington ging. De Amerikaanse president heeft de kwestie echter niet in het openbaar met Xi besproken.

Nobelprijs

De 59-jarige Chinese dissident Liu Xiaobo kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd voor mensenrechten en democratie. Hij was in 2009 daarom juist veroordeeld tot elf jaar cel wegens 'ondermijning van de staat'.

China reageerde dan ook furieus op de toekenning van de Nobelprijs en dreigde met sancties tegen Noorwegen, het gastland van de jury voor de vredesprijs.

Huisarrest

Liu Xia heeft praktisch huisarrest. Volgens de regering gelden voor haar geen juridische beperkingen, maar de Nobelprijswinnaars zeggen dat haar woning permanent door politie wordt bewaakt en dat ze helemaal geen bewegingsvrijheid heeft.

.