Zuid-Koreanen die sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) gescheiden wonen van familieleden in Noord-Korea, mogen die weer even zien. 

Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Vierhonderd Zuid-Koreanen wachtten dinsdag in het Noord-Koreaanse vakantieoord Mount Kumgang op de eerste ontmoetingen, die tot en met donderdag plaatsvinden. 

Het weerzien is het eerste sinds februari vorig jaar en een gevolg van een overeenkomst die in augustus dit jaar werd gesloten.

Die maakte een einde aan de spanningen tussen de beide Korea's die daarvoor weer hoog waren opgelopen. Dat kwam door de ontploffing van een landmijn bij de grens, die twee Zuid-Koreaanse militairen verminkte.

Excuses

In het akkoord heeft het communistische Noord-Korea zijn excuses aangeboden voor de landmijnen. Het westerse Zuid-Korea beloofde te stoppen met de anticommunistische boodschappen die het uitzond via speakers langs de grens en waarop Noord-Korea had geschoten.

Noord- en Zuid-Korea vochten van 1950 tot 1953 een bloedige oorlog uit. Er werd nooit vrede gesloten, maar er geldt een wapenstilstand, die regelmatig wordt geschonden. Officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog.

Twee rondes

De familiebijeenkomsten worden gehouden in twee rondes. Vanaf zaterdag mogen nog ongeveer 250 Zuid-Koreanen familieleden in Mount Kumgang komen opzoeken.