De Sloveense regering wil het leger inzetten voor de controle van de grenzen, omdat de grenspolitie dit niet meer alleen aan kan. 

Dat heeft de Sloveense premier Miro Cerar dinsdag op de radio gezegd. Een wetsvoorstel over de inzet van het leger bij grenscontroles wordt dinsdag in het parlement besproken.

''Op de route voor migratie via de Balkan is Slovenië het kleinste land. Daardoor heeft het beperkte mogelijkheden om grenzen te controleren en migranten op te vangen'', aldus de Sloveense regering in een verklaring.

Slovenië roept de lidstaten van de Europese Unie op te helpen bij de aanpak van de migrantenproblematiek.

Fysiek

Het Sloveense ministerie van Binnenlandse Zaken opperde dinsdag ook de mogelijkheid langs de zuidoostelijke grens fysieke barrières op te werpen als het aantal migranten verder toeneemt.

Op een vraag van persbureau Reuters of Slovenië mogelijk het voorbeeld van Hongarije zal volgen in het opzetten van een hek zei staatssecretaris Bostjan Sefic de mogelijkheid niet uit te sluiten ''grensovergangen met fysieke obstakels te beschermen''.

Slovenië heeft maandag circa achtduizend vluchtelingen ontvangen. Van die groep zijn er circa tweeduizend naar Oostenrijk doorgereisd.

Video: Slovenië zet leger in voor grenscontroles