Justin Trudeau, de leider van de Liberale Partij in Canada, wordt de nieuwe premier van Canada na de verkiezingsoverwinning van zijn partij. 

Dat meldt CBC dinsdag. Het lijkt erop dat de Liberalen een meerderheid van de stemmen hebben behaald. 

Met de overwinning van de Liberalen komt een einde aan het tijdperk van de conservatieve premier Stephen Harper. Hij was bijna tien jaar aan de macht en ging voor een vierde mandaat. 

Trudeau is de zoon van Pierre Trudeau, die tussen 1968 en 1984 premier was.

De verwachte groei van de Nieuwe Democratische Partij (NDP) is uitgebleven. De partij staat op de derde plaats in de prognoses. Verwacht was dat de NPD zou meedoen aan een nek-aan-nekrace met de Liberalen en Conservatieven, maar NDP-leider Thomas Mulcair lijkt het zelfs in de eigen regio niet te halen.

Economie

Harper is geslachtofferd vanwege de kwakkelende economie van het land en de manier waarop zijn regering met het vluchtelingenprobleem is omgegaan. De premier houdt vast aan een streng asielbeleid. In januari beloofde hij, onder druk van de oppositie, tienduizend Syrische vluchtelingen toe te laten in drie jaar tijd. Tot nu toe zijn er nog maar duizend in het land.

Aanhangers van Harper zagen in hem de man die de werkgelegenheid en welvaart op peil kan houden. Daar zou de 43-jarige Trudeau niet genoeg ervaring voor hebben.

Harper stopt niet alleen als premier, maar waarschijnlijk ook als leider van de Conservatieven. Dat heeft zijn partij laten weten. 

Trudeau beloofde in zijn eerste toespraak ''echte verandering'' in Canada. ''We hebben angst verslagen met hoop, cynisme met harde arbeid en negativiteit met een positieve visie die alle Canadezen samenbrengt.''

Video: Liberalen grijpen macht in Canada