De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is maandagavond in voorwaardelijke vrijheid gesteld.

Dat meldt de BBC.

Pistorius mag naar verwachting de rest van zijn celstraf van vijf jaar thuis uitzitten onder huisarrest. Hij doet dit in het huis van zijn oom in Pretoria.

Eerder had een reclasseringscommissie bepaald dat de atleet dinsdag vrij zou worden gelaten.

Een wet van het Afrikaanse land bepaalt dat veroordeelde criminelen hun celstraf thuis mogen uitzitten als ze minimaal een zesde van hun straf in gevangenschap hebben uitgezeten.

In augustus zat die periode er voor Pistorius al officieel al op, maar het ministerie van Justitie blokkeerde een voorwaardelijke vrijlating destijds op het allerlaatste moment, opdat de reclasseringscommissie opnieuw naar de zaak zou kijken.

Video: Familie Pistorius benadrukt dat hij zijn straf uitzit 

Badkamer

De 28-jarige Pistorius werd bijna een jaar geleden veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013. Hij loste vier schoten door de badkamerdeur.

De atleet bekende te hebben geschoten, maar beweerde dat hij in de veronderstelling was dat een inbreker zich achter de deur bevond.

Sporthistorie

In de zomer van 2011 schreef de 'Blade Runner' sporthistorie, toen hij als eerste gehandicapte atleet meedeed met de 'gewone' atleten bij de wereldkampioenschappen atletiek in Zuid-Korea.

Een jaar later deed hij met twee kunstbenen van carbon mee aan de Olympische Spelen in Londen. Pistorius is in zijn categorie wereldrecordhouder op de 100, 200 en 400 meter.