Kroatië heeft maandagmiddag zijn grens met Servië onverwacht opengesteld voor vluchtelingen. 

Dat meldt de Britse omroep BBC.

Aan de Servische kant van de grens hielden zich volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN naar schatting drieduizend mensen onder erbarmelijke omstandigheden op. Ter plaatse is het koud en nat weer.

De grensovergang bij het Servische dorp Berkasovo is een van de flessenhalzen op de Balkan bij de tocht van vluchtelingen richting Noordwest-Europa. Volgens de UNHCR is de grens zonder enige aankondiging opengesteld.

Overigens schat de UNHCR dat zich momenteel in Servië nog ongeveer tienduizend vluchtelingen ophouden. De VN vreest op korte termijn voor een tekort aan opvangmogelijkheden, voedsel en dekens. Het dreigend probleem op de achtergrond is de naderende winter.

Opeenhoping

Op een andere plek was in Kroatië een opeenhoping van mensen ontstaan. Slovenië liet aan zijn grens met Kroatië beperkt mensen toe omdat het slechts 2.500 tot 3.000 vluchtelingen per dag kan verwerken.

Maandag ging dat onverwacht een stuk sneller en meldden de autoriteiten in de hoofdstad Ljubljana onverwacht dat er vijfduizend mensen waren toegelaten. De Slovenen verwijten Kroatië dat het ongehinderd migranten naar hun land doorsluist.

Video: Duizenden mensen lopen van Kroatië en Slovenië