Demonstraties van voor- en tegenstanders van de anti-islamitische groepering Pegida in de Duitse stad Dresden hebben tot opstootjes geleid.

Beide groepen bekogelden elkaar met vuurwerk en enkele demonstranten gedroegen zich agressief richting de meer dan duizend agenten die langs de route stonden

Er ontstonden schermutselingen met de politie toen tegendemonstranten probeerden de aanhangers van Pegida te benaderen, zo melden Duitse media. De politie kon met onder meer pepperspray voorkomen dat de groepen slaags raakten.

De twee groepen hadden eigen plekken aangewezen gekregen waar ze mochten staan. De locaties bevinden zich op een steenworp afstand van elkaar.

IJzeren staaf

In de volle straten hebben zich maandagavond meer dan 20.000 aanhangers van de anti-islamitische beweging verzameld. "Wij zullen overwinnen", schreeuwde mede-oprichter Lutz Bachmann de aanhang toe.

Een Pegida-aanhanger is zwaargewond geraakt toen hij door tegendemonstranten werd aangevallen. Hij zou zijn geraakt door een ijzeren staaf.

Video: Onrust in Dresden na viering Pegida

Onrust in Dresden na viering Pegida
Onrust in Dresden na viering Pegida

Nazi-uniform

Voor- en tegenstanders van Pegida bevinden zich binnen gezichtsafstand van elkaar, slechts gescheiden door massaal aanwezige politie. Pegida-oprichter Lutz Bachmann had daarvoor samen met andere sprekers gezorgd voor bij vlagen agressieve toespraken over de instroom van vluchtelingen.

Eén demonstrant droeg een plakkaat waar bondskanselier Angela Merkel was afgebeeld in nazi-uniform. De tegendemonstranten lieten zich vooral horen met leuzen als 'Herz statt Hetze' (Hart in plaats van haat).

Waterkanonnen

De ruim duizend aanwezige agenten leidden de Pegida-aanhangers tegen het einde van de avond onder zware escorte de stad uit, waarbij de politie bekogeld werd met vuurwerk. Waterkanonnen waren paraat, maar hoefden uiteindelijk niet te worden ingezet.

Minister Markus Ulbig van Binnenlandse Zaken pleitte voorafgaand aan de demonstratie voor een vreedzame bijeenkomst zonder haat en geweld. De enorme stroom vluchtelingen naar Duitsland zorgde er het afgelopen jaar voor dat Pegida veel aan populariteit heeft gewonnen.

Ook in München gingen honderden mensen de straat op. Zo'n 250 Pegida-aanhangers protesteerden gelijktijdig met ongeveer 600 tegendemonstranten. Beide groepen werden uit elkaar gehouden door maar liefst 370 politieagenten.

Vicekanselier

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel heeft de anti-islambeweging Pegida fel veroordeeld. "Pegida is een rechtspopulistische en deels rechtsradicale opstandige beweging geworden", zegt Gabriel in een interview met de krant Süddeutsche Zeitung dinsdag.

Volgens Gabriel trekt de beweging de democratie in twijfel, door het parlement "een praatgroep voor volksverraders" te noemen en de media aan te duiden als "leugenpers". De vicekanselier waarschuwt voor toenemende radicalisatie en ophitsing.