Iran verwacht de historische deal met zes wereldmachten over het afbouwen van het Iraans atoomprogramma in ruil voor verlichting van sancties tegen het land nog dit jaar te kunnen uitvoeren.

De overeenkomst voorziet in het afbouwen van het Iraanse atoomprogramma in ruil voor verlichting van sancties tegen het land.

Dat zei Irans hoogste nucleaire onderhandelaar Abbas Araqchi maandag na een ontmoeting met hoge functionarissen uit de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk in Wenen.

''Hopelijk hebben we voor het eind van dit jaar de dag van implementatie'', liet Araqchi weten. Het Iraanse parlement keurde eerder deze maand onder voorwaarden de overeenkomst met de zes wereldmachten en de EU al goed. Het parlement bepaalde dat internationale inspecteurs beperkte toegang krijgen tot militaire complexen.

Bekijk de reactie van onderhandelaar Araqchi:

Juridische stappen

De Verenigde Staten en de Europese Unie namen zondag formele juridische stappen die de sancties zullen opheffen, zodra Iran aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het drastisch verminderen van het aantal centrifuges die het gebruikt om uranium te verrijken.

Op de vraag of Iran al was begonnen centrifuges in de mottenballen te zetten, zei Araqchi dat dat proces nog niet was begonnen.

''We hebben een bevel nodig van de president van de Iraanse organisatie voor atoomenergie om aan die taak te beginnen. Dat gebeurt na enige voorbereidingen die we nog moeten doen in de komende dagen. Dus het kan snel beginnen'', verzekerde Araqchi.