De drone die vrijdag is neergehaald door de Turkse luchtmacht is van Russische makelij. 

De Turkse premier Ahmet Davutoglu maakte dat maandag bij de Turkse tv-zender A Haber bekend. Woordvoerders van de Russische regering ontkennen dat de drone van Rusland is. 

Davutoglu zegt niet te weten wie het onbemande toestel heeft ingezet. Het zou kunnen dat het toestel eigendom was van de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar ook de Koerdische PYD-militie kan de eigenaar zijn. Andere groeperingen sluit Davutoglu ook niet uit.

Turkse straaljagers schoten vrijdag in de buurt van de Syrische grens een drone neer die 3 kilometer het Turkse luchtruim was binnengevlogen.

De Russen gaven vrijdag al aan geen drones te missen. Eerder schonden Russische gevechtsvliegtuigen tot driemaal toe het Turkse luchtruim.

Risico's

Het voorval liet de risico's zien die Turkije loopt, nu Rusland en een door de Verenigde Staten geleide coalitie luchtaanvallen uitvoert in Syrië, vaak dicht bij de grens met Turkije.

Volgens Davutoglu heeft Turkije met het neerschieten bewezen dat het land hard optreedt als zijn luchtruim wordt geschonden.

''Dit incident laat zien dat Turkije de middelen heeft om zulke schendingen te beëindigen en ook daartoe bereid is. Ik hoop dat Rusland voorzichtiger te werk gaat in de toekomst en ervoor zorgt dat onze warme banden geen schade oplopen.''