Een van de doden die zondag vielen bij een schietpartij in een busstation in de Israëlische plaats Beersheba, blijkt een onschuldige migrant uit Eritrea te zijn. 

De man werd neergeschoten door een Israëlische agent, omdat die dacht dat de man het op mensen in het busstation had voorzien.

Israëlische omstanders schopten het slachtoffer vervolgens in blinde paniek, omdat ook zij dachten dat hij een aanslag wilde plegen. Het is nog niet duidelijk of de man door de kogel van de agent om het leven is gekomen of door het schoppen van de omstanders.

Het noodlottige incident met de Eritreeër volgde kort op de aanslag van een Palestijn in datzelfde busstation. De politie in de plaats verklaarde dat hij het beveiligde busstation was binnengedrongen en een Israëlische soldaat doodschoot. Met het wapen van de militair schoot de Palestijn vervolgens in de rondte.

Daarnaast viel hij mensen aan met een mes. Elf mensen raakten daarbij gewond. De schutter werd zelf doodgeschoten door toegesnelde agenten. Zij dachten dat de Eritreeër een handlanger van de Palestijn was, maar dat bleek niet te kloppen.

Tragisch

Human Rights Watch (HRW) heeft het tragische voorval scherp veroordeeld. ''De dood van een migrant door agenten en een boze menigte is tragisch'', aldus HRW. ''Maar het is ook een logisch gevolg van het klimaat dat sommige Israëlische politici hebben gecreëerd door burgers aan te moedigen voor eigen rechter te spelen. Dat zal in de toekomst alleen maar tot meer onschuldige doden en gewonden leiden.''

Er is veel onrust in de regio, omdat er in de voorbije weken veel aanslagen zij gepleegd door Palestijnen op Israëliërs. Israël liet niet na die aanslagen met geweld te beantwoorden. Tientallen mensen, daders en onschuldigen, hebben daardoor hun leven verloren.