Hoewel de wegen steeds drukker worden, blijft het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer wereldwijd al jarenlang constant. 

Sinds 2007 zijn er in totaal 1,25 miljoenen sterfgevallen per jaar, blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Sinds jaren lopen voetgangers, fietsers en motorrijders het meeste gevaar in het verkeer. Ze zijn volgens de WHO goed voor de helft van alle dodelijke slachtoffers.

Toch wordt in veel plaatsen bij de aanleg van wegen alleen rekening gehouden met de behoeften van het autoverkeer, zegt WHO-directeur-generaal Margaret Chan.

Onaanvaardbaar

Het aantal dodelijke verkeersongevallen is nog steeds onaanvaardbaar hoog, vooral onder arme mensen in arme landen, voegde zij eraan toe. Inspanningen voor meer veiligheid op de weg werpen volgens het rapport hun vruchten af en leiden tot een vermindering van het aantal ernstige ongevallen.

Maar arme landen hebben daarvoor vaak geen geld. In de verkeersveiligheid is daarom een groeiende kloof tussen rijke en arme landen te zien, aldus de WHO.

Verkeersdoden per land