China krijgt een aanzienlijk belang in een nieuwe kerncentrale in Engeland. De miljardeninvestering die daarbij hoort, wordt naar verwachting in de komende dagen tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt.

Dat melden diverse media zondag.

Het Franse energieconcern EDF werkt momenteel aan de financiering voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in het Engelse Somerset. De totale kosten daarvan worden geschat op zo'n 24,5 miljard pond (ruim 33 miljard euro). Daarmee gaat het om de duurste kerncentrale ooit.

Een investering van China zou de daadwerkelijke uitvoering van het project aanzienlijk dichterbij brengen. EDF-topman Jean-Bernard Lévy bevestigde zondag dat er wordt onderhandeld met Chinese investeerders, maar hij wilde niet vooruitlopen op de ontwikkelingen rond het staatsbezoek van Xi dinsdag en woensdag.

De deal past in het streven van de Chinese regering om eigen technologie, bijvoorbeeld op het gebied van kernenergie, te verkopen in het buitenland. Volgens critici is daarbij sprake van concurrentievervalsing, omdat Chinese bedrijven op ruime steun van hun overheid kunnen rekenen.

President Xi wees die kritiek in een zondag gepubliceerd interview met Reuters echter van de hand. ''Zelfs onder marktomstandigheden steunen landen de groei van hun bedrijven op diverse manieren. Die maatregelen moeten niet als subsidie worden aangemerkt'', stelde hij in schriftelijke antwoorden op vragen van het persbureau.