Egypte houdt zondag en maandag de eerste fase van de parlementsverkiezingen die meerdere keren zijn uitgesteld. De eerste stembureaus zijn zondag om 9.00 uur lokale tijd geopend. 

Meer dan 27 miljoen Eygptenaren kunnen zondag en maandag hun stem uitbrengen. Circa 185.000 militairen moeten er samen met de politie voor zorgen dat de mensen veilig kunnen stemmen.

In de eerste fase kunnen de Egyptenaren in veertien regio's stemmen. Daaronder is Alexandrië, de tweede stad van het land. De tweede ronde van de verkiezingen worden op 22 en 23 november gehouden. 

De rechter ontbond het Egyptische parlement in juni 2012, een jaar nadat toenmalig president Hosni Mubarak werd afgezet door het leger. De volksvertegenwoordiging werd destijds gedomineerd door leden van de Moslimbroederschap.

Weer een jaar later zette legerleider Abdel Fattah al-Sisi de democratisch gekozen islamistische president Mohamed Mursi af. Sisi nam later zijn plek in. Het leger kondigde toen aan de democratie in Egypte te willen handhaven.

Als leider van Egypte treedt Sisi hard op tegen de islamisten van de Moslimbroederschap. Hij heeft de afgelopen jaren duizenden islamisten laten arresteren.

Video: Stembureaus Egypte open voor verkiezingen parlement

Verkiezingen Egypte van start
Verkiezingen Egypte van start