Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië, maar de Verenigde Staten zouden daar niet op ingegaan zijn. 

Dat zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De VS en Rusland onderhandelen al over een akkoord om de veiligheid in Syrië te verbeteren, maar dat is volgens Antonov niet voldoende. "We hebben veel meer samenwerking aangeboden, maar Washington is daar niet klaar voor", aldus de onderminister volgens persbureau TASS.

Antonov zegt dat het woord samenwerking door de Amerikanen wordt gemeden terwijl een betere samenwerking juist belangrijk is volgens Rusland. Dat kan bijvoorbeeld goed uitpakken als een vliegtuig van de internationale coalitie neerstort in IS-gebied. De Russen kunnen dan helpen met het zoeken naar en bevrijden van piloten, zei de onderminister.

Overleg

Volgens Antonov heeft Rusland regelmatig overleg met Turkije en Israël over de Russische acties in Syrië. Ook zei hij dat er afspraken zijn gemaakt met het Syrische leger. "Al onze acties zijn gericht op Islamitische Staat", zei hij daarbij.

"Andere militaire of civiele doelen vallen wij, in tegenstelling tot wat westerse media melden, niet aan", zo besloot Antonov. 

Rusland voert sinds 30 september luchtaanvallen uit in Syrië, nadat de regering van president Bashar al-Assad daarom had gevraagd. Volgens het Westen worden behalve op doelen van IS ook aanvallen uitgevoerd op rebellen die strijden tegen Assad. Het zou daarbij ook gaan om militanten die door het Westen worden gesteund.

Iran

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier heeft zaterdag tijdens een bezoek in Iran gezegd dat hij hoopt dat Iran zijn invloed in de regio ook gaat gebruiken. Iran zou er bij de Syrische president Bashar al-Assad op aan moeten dringen om tot een politieke oplossing voor het conflict in zijn land te komen. 

Volgens Steinmeier is het belangrijk dat Iran meewerkt aan het nemen van ,,eerste stappen richting de-escalatie in Syrië''. Iran is net als Rusland een belangrijke bondgenoot van Assad.

Het is nog niet gelukt Iran en andere regiomachten als Turkije en Saudi-Arabië om de tafel te krijgen voor een Syrië-overleg. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, zei zaterdag dat Iran wel bereid is het gesprek aan te gaan.