De grens tussen Hongarije en Kroatië is dicht. Zoals vrijdag is aangekondigd heeft Hongarije om middernacht de grenzen gesloten.

Een dubbel hek moet de instroom van vluchtelingen vanuit het buurland tegenhouden. Hongarije wil daarmee de toestroom van vluchtelingen indammen.

"We hebben het mechanisme om de grens te sluiten geactiveerd", zei een regeringswoordvoerder in de grensplaats Zakany. 

Daar waren een half uur voor de sluiting nog 1.200 vluchtelingen per trein vanuit Kroatië gearriveerd, melden Hongaarse media. Agenten hebben ze over laten stappen in een andere trein. Het is niet duidelijk wat er met de migranten gaat gebeuren.

Video: Grens tussen Hongarije en Kroatië is dicht

Grens tussen Hongarije en Kroatië is dicht
Grens tussen Hongarije en Kroatië is dicht

Opschieten

Ook uit andere grensdorpen komen meldingen van vluchtelingen die op het laatste moment de grens nog zijn overgestoken. "Snel, opschieten als je niet nog verder wil reizen", zei een Kroatische agent bij de grens tegen migranten die daar met bussen waren aangekomen.

Hongarije had vrijdag overdag gemeld dat het nog wel twee transitzones open wil houden voor vluchtelingen. Ze kunnen daar asiel aanvragen. De meeste vluchtelingen die tot nu toe naar Hongarije kwamen, willen daar niet blijven, maar juist doorreizen naar bijvoorbeeld Duitsland.

Vorige maand sloot Hongarije ook al de grens met Servië. Verwacht wordt dat veel vluchtelingen nu vanuit Kroatië naar Slovenië gaan. Zaterdagochtend is bij de grens van Slovenië met Kroatië dan ook een bus met vluchtelingen aangekomen. 

Volgens de Sloveense politie worden de vluchtelingen daar geregistreerd, voordat ze verder mogen reizen. Slovenië heeft alle treinverkeer vanuit Kroatië stilgelegd, zodat de vluchtelingen niet per trein het land kunnen binnenkomen.

Volksverhuizing

Tot nu toe trokken dit jaar al 330.000 vluchtelingen over Hongaars grondgebied. De regering wil een einde maken aan die volksverhuizing. 

Nu komen dagelijks nog zesduizend mensen via Kroatië naar Hongarije, om van daar door te trekken naar Oostenrijk. Sinds de grens met Servië medio september dichtging proberen dagelijks nog tientallen mensen door het hek daar te komen.

De Kroatische premier Zoran Milanovic heeft als reactie daarop contact opgenomen met zijn Sloveense ambtgenoot Miro Cerar. De twee landen hebben een beslissing genomen hoe het moet met opvang van de vluchtelingen die normaal gesproken via Kroatië naar Hongarije reizen.

Een woordvoerder van de Kroatische regering weigerde vrijdagavond echter te zeggen wat het plan precies behelst.