Tussen de 5.000 en 7.000 Russen en inwoners van voormalige Sovjet-staten vechten mee met Islamitische Staat in Syrië. 

Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in de Kazachse hoofdstad Astana, waar hij is voor een topontmoeting met ex-Sovjetstaten.

Mensen die zijn afgereisd om mee te vechten met IS, hoeven er niet op te rekenen dat ze terug kunnen komen, aldus Poetin.

De Russische luchtmacht bestookt sinds eind september in Syrië doelen van IS. Daarmee wordt vooruitgang geboekt, zei Poetin. Hij zegt contact te hebben gelegd met Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jordanië en Israël om een gezamenlijke aanpak van de IS-terreur te bespreken.

Middellandse Zee

Als het nodig is, kan Rusland ook vanaf zijn oorlogsschepen in de Middellandse Zee raketten afvuren op doelen van IS in Syrië. Dat heeft een hoge Russische militair vrijdag gezegd in een interview met een Russische krant.

Eerder vuurden de Russen al kruisraketten op IS-doelen af vanaf schepen in de Kaspische Zee. Op de vraag of zulke aanvallen ook vanaf de Middellandse Zee zouden kunnen worden uitgevoerd, was het antwoord: "Zonder meer".

Rusland sluit niet uit dat het een militaire basis in Syrië gaat vestigen, met grondtroepen en onderdelen van marine en luchtmacht.