De Amerikaanse jacht op terroristen in Afghanistan, Jemen en Somalië doormiddel van drones, schiet aan alle kanten te kort en hierdoor vallen er veel onschuldige doden. 

Dat meldt The Intercept donderdag op basis van uitspraken van een anonieme klokkenluider binnen de Amerikaanse geheime dienst.

De documenten die het digitale magazine in handen heeft betreffen onder meer een onderzoek van het Pentagon met details over hoe de speciale militaire eenheid JSOC (Joint Special Operations Command) verdachten tussen 2011 en 2013 in Afghanistan, Jemen en Somalië opspoorde en om het leven bracht.

Uit de documenten blijkt onder meer hoe de regering van president Barack Obama het exacte aantal burgerdoden als gevolg van drone-aanvallen maskeert, door niet geïdentificeerde doden aan te merken als vijand terwijl ze aanvankelijk geen doelwit waren.

Operatie Haymaker

Zo was 90 procent van de doden die vielen bij luchtaanvallen tijdens de vijf maanden durende operatie Haymaker in Afghanistan, onschuldig. En tussen januari 2012 en februari  2013 vielen er in Afghanistan tweehonderd doden waarvan slechts 35 op de lijst stonden van verdachte personen.

Opmerkelijk is dat de explosieven die vanaf drones worden afgevuurd, niet altijd zijn ingesteld op het vinden van mensen, maar op sim-kaarten van bepaalde personen. Die verraden immders de locatie van diegene. Op het moment dat een mobiele telefoon met een geregistreerde sim-kaart aangaat, kan een drone de sim-kaart opsporen en wordt degene die op dat moment de telefoon bezit automatisch doelwit.

Daarnaast blijkt dat een speciale operatie in Afghanistan, bedoeld om leden van al-Qaida en de Taliban op te sporen, ook gebruikt werd om leden van andere gewapende groepen om het leven te brengen. 

Het Witte Huis wil niet reageren op het gelekte nieuws. "We geven geen commentaar op geclassificeerde stukken", aldus een woordvoerder.

Verlengen missie

Het lek komt naar buiten op de dag dat de Amerikaanse regering bekend maakte dat het de missie in Afghanistan verlengd. Zo'n 5.500 troepen zullen ook na 2016 in het land blijven. 

De oorspronkelijke planning van Obama was dat er rond het einde van zijn ambtstermijn, in januari 2017, nog slechts duizend soldaten in Afghanistan zouden verblijven. Die eenheid hoort bij de ambassade in Kabul.