
Verenigde Staten houden troepen langer in Afghanistan
President Barack Obama maakt dit besluit donderdag wereldkundig.
De oorspronkelijke planning van Obama was dat er rond het einde van zijn ambtstermijn, in januari 2017, nog slechts duizend soldaten in Afghanistan zouden verblijven. Die eenheid hoort bij de ambassade in Kabul.
Het grootste deel van 2016 wordt de sterkte gehandhaafd op de 9.800 troepen die momenteel gestationeerd zijn in het Aziatische land. Daarna wordt het aantal soldaten geleidelijk aan verminderd.
Het besluit tot vertraagde terugtrekking is genomen in overleg met de Afghaanse regering. De onverwachte verovering van Kunduz door de Taliban onlangs heeft een rol in het besluit gespeeld. Het Afghaanse leger lukte het niet alleen de stad te heroveren.
Volgens Obama moet het duidelijk zijn voor de Taliban dat het terugtrekken van de Amerikaanse troepen alleen kan worden bereikt als zij een overeenkomst met de Afghaanse regering sluiten. Volgens de president is de Taliban nog steeds in staat steden aan te vallen, inclusief hoofdstad Kabul. De Afghaanse troepen zijn daarentegen nog niet zo sterk als zou moeten
NAVO-partners
Vorige week vroeg de VS zijn NAVO-bondgenoten al flexibel te zijn bij hun plannen om hun troepen definitief uit Afghanistan terug te trekken, vanwege de recente opmars van de Taliban.
''Ik heb alle partners gevraagd de mogelijkheden te overwegen om het plan voor onze aanwezigheid in Afghanistan, dat nu 2,5 jaar oud is, aan te passen'', zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter destijds na NAVO-beraad in Brussel. ''Een aantal landen heeft de bereidheid uitgesproken hun plannen te veranderen.''
Missie beëindigd
De Amerikaanse troepen vielen in 2001 Afghanistan binnen om het schrikbewind van de Taliban ten val te brengen. Die missie werd officieel in 2014 beëindigd. Sindsdien zijn de Afghaanse troepen formeel verantwoordelijk voor de nationale veiligheid.
De 5.500 Amerikaanse soldaten die ook na 2016 nog actief zijn, worden verdeeld over vier plekken; Kabul, Kandahar, Bagram en Jalalabad. De kosten voor de verlenging van het verblijf bedragen op jaarbasis omgerekend 12,7 miljard euro.