Het ruimhartige beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ten aanzien van vluchtelingen uit het Midden-Oosten stuit op steeds meer verzet, vooral in eigen gelederen.

Binnen Merkels Christen-Democratische Unie (CDU) circuleert een brandbrief gericht tegen "de politiek van open grenzen'', meldde de krant Bild woensdag . Volgens Bild staan er al 126 handtekeningen onder, ook van vooraanstaande CDU'ers. Bild spreekt van een opstand tegen Merkel.

Er staan bijvoorbeeld al 38 handtekeningen van parlementariërs van deelstaatparlementen onder. Het aantal ondertekenaars neemt toe, want de brief is nog steeds niet verstuurd aan Merkel.

De krant Die Welt meldde woensdag dat "Merkel tegen haar eigen fractie in het parlement vecht''. Dinsdagavond was de CDU-fractie bijeen en het zou er heftig aan toe zijn gegaan.

Op de vraag waarom Duitsland de grens met Oostenrijk niet voor vluchtelingen afsluit, antwoordde Merkel met een tegenvraag. "Denkt hier iemand serieus dat we vluchtelingen aan de grens terug kunnen sturen?'' Volgens aanwezigen klonk er vervolgens een luid 'ja' uit de monden van meerdere fractieleden, wat werd gevolgd door applaus.

Brandbrief

Het wegsturen van vluchtelingen die al in een andere veilige staat zijn geweest, is ook de voornaamste eis in de brandbrief. Voorts zouden vluchtelingen weg moeten die al in Duitsland zijn, maar volgens de Europese regels eerder in een ander Europees land asiel hadden moeten vragen.

Deze regels heeft Merkel aan het begin van de vluchtelingencrisis danig ondermijnd door zich te laten ontvallen dat Syrische vluchtelingen niet worden weggestuurd.