Rusland is 'verrast' door de oproep van premier Mark Rutte om mee te werken met het strafrechtelijk onderzoek naar de daders van de ramp met vlucht MH17. 

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse zaken dinsdag laten weten, meldt het Russische persbureau Interfax.

Rusland vindt de oproep van Rutte vreemd. Volgens een woordvoerster is Moskou altijd bereid geweest om mee te werken in het onderzoek.

"Ik roep de Russische autoriteiten op medewerking te verlenen in dit rapport en het strafrechtelijk onderzoek", zei Rutte dinsdag. "De schuldigen mogen hun straf niet ontlopen."

Nu het onderzoek naar de toedracht van de ramp is afgerond, komt de focus te liggen op het strafrechtelijk onderzoek dat wordt geleid door het Openbaar Ministerie (OM). Dat onderzoek zal duidelijk moeten maken wie er verantwoordelijk is voor het afvuren van de Buk-raket die vlucht MH17 deed neerstorten.

Sceptisch

De Russen hebben zich in aanloop naar de publicatie sceptisch getoond over de uitkomsten, terwijl er duidelijke aanwijzingen waren dat vlucht MH17 door een Russisch Buk-raketsysteem uit de lucht is gehaald.

Het Kremlin herhaalde dinsdag de kritiek op de onderzoekers die volgens Moskou feiten zouden hebben genegeerd en de OVV zou niet willen samenwerken met Russische experts.

Rutte zei dat het OVV-onderzoek "nauwgezet, uitvoerig en onafhankelijk" is uitgevoerd met de hulp van Russische experts. Hij herhaalde dat Rusland zich gecommitteerd heeft aan VN-resolutie 2166 die oproept om de daders op te sporen en te berechten.

Video: Rutte vraagt medewerking Rusland strafrechtelijk onderzoek

Rutte roept Rusland op 'volledig mee te werken' met strafrechtelijk onderzoek
Rutte roept Rusland op 'volledig mee te werken' met strafrechtelijk onderzoek