Poetin bekritiseert VS-beleid over Syrië en dringt aan op politieke oplossing
Tegelijkertijd beschuldigde Poetin de VS ervan dat het land niet mee wil werken. "Ik denk dat sommige van onze partners gewoon pap in het hoofd hebben", zei Poetin op een bijeenkomst voor zakenlieden.
"Als we niet alleen maar willen schieten, maar een politieke oplossing willen vinden, moeten de krachten in het land samen met andere krachten op het grondgebied van Syrië tot samenwerking komen", zei Poetin. Daartoe moeten volgens hem alle buitenlandse machten hun invloed uitoefenen op alle Syriërs.
De Kremlin-leider hield de VS voor dat het land geen informatie deelt over terroristische doelen in Syrië en ook niet duidelijk wil zeggen waarop niet geschoten moet worden.
Poetin wil premier Dmitri Medvedev naar de VS sturen om overeenstemming te bereiken over samenwerking in de Syrië-crisis. Door het hoofd van de regering te sturen, onderstreept Poetin het belang dat Rusland aan dit probleem hecht, zei een woordvoerder van het Kremlin dinsdag. Washington heeft nog niet gereageerd op het voorstel.
Veiligheidsprotocollen
Amerikaanse en Russische militairen voerden afgelopen weekend gesprekken over veiligheidsprotocollen in de lucht. In een videoconferentie kwamen beide landen alleen maatregelen overeen om incidenten in het luchtruim van Syrië te voorkomen.
Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dinsdag dat jachtvliegtuigen van beide landen op hun missies boven Syrië binnen 'visueel bereik' van elkaar zijn gekomen. Volgens hem onderstreept het incident de noodzaak van de veiligheidsprotocollen.
Volgens de woordvoerder kwamen twee bommenwerpers zaterdag op een afstand van een paar mijl van elkaar. De vliegtuigbemanningen uit beide landen hebben 'professioneel' gehandeld, aldus de woordvoerder.
Video: VN dringt aan op snel akkoord VS-Rusland
VN dringt aan op snel akkoord VS-Rusland
Nieuwe videoconferentie
Het Russische ministerie van Defensie liet later op dinsdag weten dat het op 14 oktober wederom een videoconferentie houdt met Amerikaanse militaire functionarissen om de vluchten boven Syrië te bespreken.
Sinds 2014 voert een door de VS geleide coalitie luchtaanvallen uit tegen terroristische milities van Islamitische Staat (IS) in Syrië.
Kritiek Rutte
Premier Mark Rutte is zeer kritisch over de Russische bombardementen in Syrië. De acties van Rusland richten zich meer op de gematigde oppositie tegen het Syrische regime dan op terreurbeweging IS, aldus Rutte, die eerder niet meer had gezegd dan dat de Russische inmenging in het conflict in Syrië de situatie "ingewikkelder heeft gemaakt".
Rutte zei in de Senaat dat het kabinet met de Russische bombardementen rekening moet houden bij de afweging of Nederland mee wil doen aan het bombarderen van IS in Syrië. Bij die afweging zijn er "geen taboes", aldus de premier. Het is volgens hem "voorstelbaar" en "absoluut denkbaar" dat Nederland op enig moment ook IS gaat bombarderen in Syrië. Nederlandse F-16's doen dat al boven Irak.