Het is essentieel dat de Europese Unie een gezamenlijk standpunt over Syrië heeft ingenomen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dinsdag in Luxemburg, voorafgaande aan overleg met zijn Europese collega's.

Ook de Europese afkeuring van de Russische bombardementen op de gematigde oppositie tegen president Bashar al-Assad is wat Koenders betreft een helder signaal.

''Met het regime van Assad kan gepraat worden, maar dan via de Verenigde Naties", vatte Koenders de Europese positie samen. In een eventuele overgangsregering moeten het leger en de staat vertegenwoordigd zijn, kwamen de EU-ministers maandag overeen.

''Maar op termijn is er in ieder geval geen toekomst voor Assad’’, aldus Koenders. ''Niet alleen vanuit morele motieven, maar ook vanwege het feit dat hij verantwoordelijk is voor al die vaatbommen."

Vluchtelingen

''Europa is het continent dat samen met het Midden-Oosten het meest direct de consequenties ondergaat van wat er gebeurt in Syrië", zei de bewindsman doelend op de grote aantallen Syrische vluchtelingen.

Het conflict in Syrië is de belangrijkste oorzaak van de vluchtelingenstroom naar Europa, waarover de Europese regeringsleiders later deze week tijdens een top in Brussel verder praten.

De EU werkt ook verder aan het actieplan met Turkije. ''In hoeverre is het mogelijk meer in Turkije aan opvang te doen en samen te werken op het gebied van kustwacht, misschien zelfs registratie van vluchtelingen", zei Koenders daarover. Ook wil de EU meer doen voor de Balkanlanden waar veel vluchtelingen doorheen trekken tijdens hun vlucht naar Europa.

Rusland stelt dinsdag dat wapens die de Verenigde Staten 'gematigde' rebellen in Syrië geven, uiteindelijk in handen komen van terroristen. ''Eerlijk gezegd hebben we vrijwel geen twijfel dat op zijn minst de meerderheid van deze wapens in handen komt van terroristen'', zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag.

De VS steunen diverse min of meer seculiere groepen in hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad, zoals het Vrije Syrische Leger en de Koerdische YPG. ''Dit leidt ook tot zorgen in de VS, waar het volk en het Congres vragen beginnen te stellen'', citeerde persbureau Tass uit een interview dat Lavrov aan een Russische tv-zender gaf.