Het terrein van de Russische ambassade in Damascus is dinsdag getroffen door twee mortiergranaten.

Dat meldt AFP.

Tijdens de inslag werd bij de ambassade een pro-Russische vredesdemonstratie gehouden door ongeveer driehonderd Syriërs die het regime van Bashar al-Assad steunen.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov sprak van ''een terreurdaad, bedoeld om de bestrijders van internationaal terrorisme te intimideren''.

De aanslag veroorzaakte paniek bij de demonstraten. Vooralsnog is niet duidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen. Er zouden in ieder geval geen diplomaten verwond zijn geraakt. Ook moet nog vastgesteld worden wie verantwoordelijk is voor de aanslag.

Op 20 september werd de Russische ambassade ook al getroffen door een mortierinslag, die toen weinig schade berokkende. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep toen op tot concrete maatregelen en verdacht de tegenstanders van Assad van de aanslag.

Rebellen

Rusland voert in Syrië luchtaanvallen uit op Islamitische Staat (IS), maar het bombardeert ook stellingen van rebellen die tegen president Assad strijden.

Eerder dinsdag riep het hoofd van al-Nursa, de Syrische tak van al-Qaeda, jihadisten op de Kaukasus op tot aanslagen op Russische burgers.