Bij een schiet- en steekpartij in een bus in Jeruzalem zijn twee doden gevallen. Ook zijn er zeker veertien passagiers gewond geraakt. Daarnaast is bij een andere aanval met een auto zeker een dode gevallen. 

Dat melden diverse Israëlische media, waaronder Haaretz.

Twee personen zouden de bus hebben betreden, waarvan een begon te schieten en de ander de passagiers aanviel met een mes. Volgens de politie zijn ze beide doodgeschoten.

Bij de andere aanval in Jeruzalem is een persoon met een auto ingereden op een groep Israeliërs die bij een bushalte stonden. Vijf personen raakten gewond, waarvan een later overleed aan zijn verwondingen. 

Video: doden en gewonden bij aanslag in bus Jeruzalem

Doden en gewonden bij aanslag in bus Jeruzalem
Doden en gewonden bij aanslag in bus Jeruzalem

Steekpartijen

Dinsdag hebben meer incidenten plaatsgevonden elders in Israël. In Tel Aviv wilde een Palestijn een voorbijganger verwonden met een mes in Tel Aviv. Hij kon worden overmeesterd door voorbijgangers.

Daarnaast vond er dinsdag ook een steekpartij plaats in de stad Raänana, ten oosten van Tel Aviv. Daar sloeg de dader op de vlucht nadat hij een Israëlische vrouw had neergestoken. Hij kon later worden overmeesterd door de politie.

Naar aanleiding van de reeks aanvallen in Israël, heeft Benjamin Netanyahu het veiligheidskabinet opgeroepen met spoed bij elkaar te komen. 

Wraak

Een Joodse Israëliër die na diverse Palestijnse terreurdaden vermoedelijk persoonlijk wraak wilde nemen op een willekeurige Arabier, heeft zich vergist en een andere Joodse Israëliër doodgestoken. De fatale aanval gebeurde dinsdag in de plaats Kirjat Ata, dichtbij Haifa.

Volgens de krant Haaretz nam de dader aan dat zijn slachtoffer een Arabier was ''vanwege zijn Midden-Oosterse uiterlijk''.

Palestijnse organisaties hebben hun bevolking opgeroepen tot een ''dag van woede'' tegen Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu voert dinsdag spoedoverleg over de geweldsuitbarstingen met andere ministers en veiligheidsdiensten.

Spanningen

De reeds lang bestaande spanningen tussen Israëli's en Palestijnen zijn de afgelopen weken weer hoog opgelopen. Vrijwel dagelijks worden in Israël willekeurige burgers neergestoken door militante Palestijnen. Tegelijkertijd vliegen rond de Gazastrook regelmatig projectielen over en weer.

De Israëlische luchtmacht bombardeerde zondag nog doelen van de militante groepering Hamas in Gaza. Ook een woonhuis werd getroffen, waardoor een Palestijnse vrouw en haar dochtertje om het leven kwamen. Opgeteld heeft het geweld van de laatste twee weken minstens zes Israëli's en 27 Palestijnen het leven gekost.

Video: Steekpartij in Raänana

Omstanders schoppen dader steekpartij Raänana
Omstanders schoppen dader steekpartij Raänana

Tempelberg

Voornaamste aanleiding voor de nieuwe geweldsgolf zijn botsingen tussen joden en Palestijnen bij de Tempelberg in Oost-Jeruzalem. De al-Aqsamoskee die op die heuvel staat, is voor moslims een heilige plek. De Tempelberg zelf is dat voor joden. Activistisch ingestelde joden zijn de plaats de afgelopen tijd meer gaan bezoeken.

Hamas schildert die toename af als ''een poging van joden om de al-Aqsamoskee over te nemen''. Geweld tegen Israëlische burgers is daarom geoorloofd, vindt de militante organisatie. Volgens Israël is de Tempelberg voor iedereen toegankelijk en zijn het juist gewapende militanten die de moskee in gevaar brengen door te proberen die ''in een slagveld te veranderen''.