De Russische luchtmacht heeft het aantal luchtaanvallen in Syrië sinds het afgelopen weekend flink opgeschroefd.

Dat heeft het Russische ministerie van Defensie maandag laten weten.

Momenteel is het aantal aanvallen ten opzichte van de start van de Russische operatie verdubbeld. Russische toestellen namen de afgelopen 24 uur doelen in Homs, Hama, Latakia, Idlib en Raqqa onder vuur, zo meldt het Kremlin.

De Russen geven vooral luchtsteun aan een nieuwe operatie die vorige week door troepen van de Syrische president Bashar al-Assad is gestart. Volgens de Russen zijn ook doelen van de Islamitische Staat (IS) onder vuur genomen.

Internationaal lopen de spanningen op door de Russische luchtaanvallen. Volgens de NAVO zijn vooral de gematigde rebellen in Syrië het doelwit van de Russen en zijn er nauwelijks aanvallen op IS, waar een door de Amerikanen geleide coalitie vooral tegen strijdt. 

Luchtbeeld: Rusland bombardeert Syrië

Rusland raakt 53 Syrische doelen in één nacht
Rusland raakt 53 Syrische doelen in één nacht

Libanon

Hoewel de Russische aanvallen omstreden zijn, hebben ze er wel voor gezorgd dat IS voorlopig uit de buurt van Libanon blijft. Dat zeggen lokale Libanese strijdgroepen tegen Al-Jazeera

Strijders van IS waren de grens tussen Syrië en Libanon tot op 200 kilometer genaderd, maar de komst van de Russische gevechtsvliegtuigen en helikopters in de regio en het Koerdische offensief tegen IS-hoofdstad Raqqa zorgen ervoor dat de westelijke expansie van het grondgebied van IS momenteel op een laag pitje staat. 

"Alle minderheden in het Midden-Oosten zijn Poetin momenteel dankbaar", aldus het hoofd van een strijdgroep in een christelijk dorp in de regio tegen Al-Jazeera.