Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft luchtvaartmaatschappijen gewezen op Russische kruisraketten die vanaf de Kaspische Zee op Syrië worden afgeschoten.

Dat meldt de EASA (pdf) .

De raketten kruizen het luchtruim boven de Kaspische Zee, Iran en Irak dat ook gebruikt wordt door lijnvliegtuigen. Commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegen wel op grotere hoogte dan de kruisraketten.

De EASA benadrukt dat het geen aanbevelingen heeft voor luchtvaartmaatschappijen, maar dat het ter informatie is.

Een woordvoerder van KLM zegt dat er geen gevaar is voor vluchten van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. "De veiligheid van de vluchten heeft bij ons de hoogste prioriteit en in dit geval concluderen wij dat er geen gevaar is", aldus de woordvoerder. "Wij vliegen niet boven Syrië en Irak, wel over Iran, maar op een veilige 10 kilometer hoogte."

Oorlogsschepen 

De Russische oorlogsschepen liggen in het zuiden van de Kaspische Zee, waardoor afgevuurde raketten over zowel Iran als Irak heen moeten. De Russen gebruiken daarbij de relatief nieuwe kruisraket Kaliber voor het eerst in een oorlogssituatie. 

Volgens de Duitse krant Die Welt heeft Air France besloten extra maatregelen te nemen, maar wil het vanwege veiligheidsredenen niet dieper ingaan welke voorzorgsmaatregelen dit zijn.