De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko heeft zondag volgens de exit polls met 80 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen gewonnen.
 

Dat meldde het staatspersbureau Belta kort na het sluiten van de stembureaus.

De overwinning betekent dat de Wit-Russische leider aan zijn vijfde termijn als president begint. De Wit-Russische leider is al sinds 1994 aan de macht. Zaterdagavond protesteerden nog honderden mensen tegen zijn herverkiezing. Ze eisten dat de president zijn ontslag indient.

Tijdens de vorige verkiezingen in 2010 liet Loekasjenko een protest tegen zijn overwinning met geweld neerslaan. Honderden tegenstanders van de president werden toen opgepakt.

Laatste dictator

Loekasjenko, wiens overwinning niet als een verrassing komt, wordt weleens 'de laatste dictator in Europa' genoemd. Vanuit het Westen lopen economische sancties tegen het land, wegens de slechte mensenrechtensituatie in het land en het gebrek aan democratie.

Desondanks denken kenners te zien dat Loekasjenko de afgelopen tijd een wit voetje heeft proberen te halen bij het Westen, onder meer door kritiek te leveren op de annexatie van de Krim door Rusland.

Diplomatieke bronnen beweerden vrijdag dat Europa mogelijk na zondag tijdelijk een aantal sancties opheft.