Zeker 86 mensen zijn zaterdag omgekomen door een explosie bij het belangrijkste station van de Turkse hoofdstad Ankara. 

Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid gezegd, meldt AP. Door de aanslag zouden daarnaast 186 mensen gewond geraakt zijn. Sommigen van hen bevinden zich nog in kritieke toestand.

De explosie gebeurde op een plek waar een vredesmars op punt van beginnen stond. Volgens de Turkse autoriteiten blies een zelfmoordterrorist zich met een bomgordel op. 

Aanhangers van Koerdische en pro-Koerdische partijen en organisaties waren bijeen om te protesteren tegen het gewapende conflict tussen Turkije en de strijders van de Koerdische PKK. De mars gaat niet door en de organisatie heeft mensen opgeroepen naar huis te gaan.

'Terreuraanval' 

De Turkse regering spreekt van een terreuraanval. Premier Ahmet Davutoglu houdt een crisisberaad met de veiligheidsdiensten, lokale autoriteiten en de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. 

Premier Erdogan van Turkije heeft de aanslag van zaterdag veroordeeld. Hij riep op tot "solidariteit en vastberadenheid" die volgens hem het meest betekenisvolle antwoord vormen op terrorisme. De aanval zou een poging zijn het Turkse volk te verdelen, aldus Erdogan.

Video: Ankara opgeschrikt door explosie

'Barbaarse aanval' 

Leider Selahattin Demirtas van de pro-Koerdische Democratische Partij van de Volkeren, noemde de aanslag van zaterdag een "wrede barbaarse aanval". Volgens Demirtas lijkt de aanval op bomaanslagen in de zuidoostelijke stad Diyarbakir in juni en in de plaats Suruc de maand erna. Daarbij kwamen 33 pro-Koerdische betogers om het leven.

Ook Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij veroordeelde de aanslag. "We zijn er klaar voor om samen te werken om een eind te maken aan terrorisme'', zei hij.

De Turkse politieke partijen hebben hun campagne voor de verkiezingen in november voorlopig stilgelegd.

Ongeregeldheden

Het incident volgt op een reeks ongeregeldheden in de strijd van de Turkse veiligheidsdienst met de Koerdische Arbeiderspartij  PKK. Zo vielen er de afgelopen maand tientallen doden bij ongeregeldheden.

In juli werd het bestand tussen Turkije en de PKK verbroken, omdat de Koerden de Turkse regering ervan verdenken de soennistische extremisten van IS te gedogen. Sindsdien neemt het geweld tussen Turkije en de PKK toe.