Rusland en de Verenigde Staten gaan praten over hoe ze de veiligheid in het luchtruim kunnen waarborgen als ze bombardementen uitvoeren op Syrië.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde vrijdagavond dat de gesprekken met het Russische leger vermoedelijk dit weekend zullen plaatsvinden.

Afgelopen week werd bekend dat de VS gevechtstoestellen laten uitwijken om botsingen met Russische straaljagers boven Syrië te voorkomen. De angst voor een ongeluk is ontstaan nadat een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht een beetje van koers moest veranderen om een botsing te voorkomen.

De gesprekken zullen waarschijnlijk gaan over hoeveel ruimte er tussen toestellen van de VS en Rusland moet zitten en over welke taal en radiofrequenties de luchtmachten van beide landen moeten gebruiken, schrijft de BBC.

Gevaar

De VS lieten woensdag weten militair niet te willen samenwerken met Rusland, maar wel bereid zijn tot technisch overleg om het leven van straaljagerpiloten niet in gevaar te brengen.

De VS willen niet met Rusland optrekken in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), omdat Rusland ook luchtaanvallen zou uitvoeren op tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad.