De Verenigde Staten moeten een manier vinden om massale schietpartijen zoals die op campussen te stoppen. Dit heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd tijdens een bezoek aan de plaats Roseburg in Oregon.

In Roseburg ontmoette Obama nabestaanden van de schietpartij op een school in die plaats, waar begin deze maand negen doden vielen. De schutter pleegde zelfmoord.

Op de dag van Obama's bezoek aan Roseburg werd Amerika opgeschrikt door twee nieuwe schietpartijen op campussen. Bij een studentenhuis van de universiteit van Noord-Arizona in Flagstaff kwam een persoon om het leven en vielen drie gewonden.

Op de campus van de universiteit van Houston, Texas, werden twee mensen neergeschoten. Een persoon werd gedood, een ander raakte gewond. In beide gevallen zijn verdachten aangehouden.

Omstreden

Het bezoek van Obama aan Oregon is omstreden. De Amerikaanse president geldt als voorstander van strengere wetgeving tegen vuurwapens. Maar veel burgers in Oregon en in andere delen van de Verenigde Staten vinden, ondanks het bloedbad in Roseburg, dat meer veiligheid alleen gegarandeerd is door meer vuurwapens.

Video: Obama wil schietpartijen stoppen

Video: Obama wil schietpartijen stoppen
Video: Obama wil schietpartijen stoppen

Demonstranten

Toen Obama in colonne naar de stad reed, wachtten zo'n 250 demonstranten hem met protestborden op. Daarop stonden teksten als 'We geven onze rechten niet op' en 'Laat ons met rust'.