Amerika stopt met het trainen van Syrische rebellen. 

Dat liet het Pentagon vrijdag weten.

Eerder meldde The New York Times dat ook het bewapen van de Syrische rebellen zou stoppen. Dit klopt ten dele. Een select deel van de rebellen zal nog steeds worden voorzien van wapens, munitie en communicatie-apparatuur.

De Amerikanen zouden inzien dat het programma, waarin 500 miljoen dollar (ruim 440 miljoen euro) is geïnvesteerd, weinig tot niets heeft opgeleverd.

De Syrische rebellen zijn tot nu toe niet in staat gebleken om een noemenswaardig leger op de been te krijgen dat weerstand kan bieden aan Islamitisch Staat (IS).

Pentagon

Het Pentagon zou de beslissing vrijdag officieel bekend maken na het gesprek tussen de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter met zijn Britse collega Michael Fallon. Carter zou aan Fallon hebben laten weten dat president Obama het rebellentrainingsprogramma wijzigt.

Er zullen niet langer gematigde Syrische rebellen worden geworven voor training in Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten. In Turkije wordt nog wel een trainingscentrum opgezet om oppositieleiders te trainen op het gebied van tactische manoeuvres zoals het inroepen van luchtsteun.