Turkije overlegt met de NAVO en enkele afzonderlijke landen over het versterken van zijn defensie vanwege de dreiging vanuit Syrië. 

In de gesprekken komt ook de stationering van Patriot-luchtafweersystemen aan de orde. Dat liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag weten.

Nederland was eerder een van de landen die op verzoek van Turkije Patriots stationeerde in het grensgebied van Turkije met Syrië. Begin dit jaar werden de afweersystemen weer teruggehaald.

Ook andere landen haalden die wapens terug omdat de dreiging was verminderd. Volgens het ministerie van Defensie is een nieuwe inzet van Nederlandse Patriots ''niet aan de orde.''

Ook andere landen haalden die wapens terug omdat de dreiging was verminderd.

Burgeroorlog

Ankara vroeg in 2012 de NAVO om steun in de vorm van Patriots om het luchtruim te beschermen tegen de dreigingen uit de Syrische burgeroorlog, zoals raketaanvallen. De dreiging nam in de loop van de oorlog af.

Turkije ziet een nieuwe dreiging nu Rusland met bombardementen op doelen in Syrië is begonnen. De afgelopen week waren er diverse incidenten in het grensgebied. 

Russische straaljagers scheerden door het Turkse luchtruim en Turkse toestellen werden belaagd vanuit Syrië. De Russische ambassadeur werd twee keer op het matje geroepen.

Bronnen rond de NAVO hebben verklaard dat Nederland voorlopig geen Patriots naar Turkije zal sturen.