
Tunesisch overlegorgaan wint Nobelprijs voor de Vrede
Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt.
Volgens het comité heeft het kwartet in 2013 een vreedzaam politiek proces in gang gezet, terwijl het land op de rand stond van een burgeroorlog.
Het kwartet, zoals het overlegorgaan bekendstaat, bestaat uit de grote vakbond UGTT, een werkgeversorganisatie, een mensenrechtenorganisatie, en een Orde van Advocaten. De groep bemiddelde tussen politieke partijen om de politieke crisis op te lossen.

Tunesisch overlegorgaan wint Nobelprijs voor de Vrede
Jasmijnrevolutie
Tunesië was het eerste Arabische land waar in 2011 een oud autocratisch regime in korte tijd ineenstortte. Deze 'Jasmijnrevolutie' leidde tot een golf aan omwentelingen in de regio die snel tot Arabische Lente werden gedoopt.
Alleen in Tunesië hebben die omwentelingen democratie en vooruitgang opgeleverd. Volgens het Nobelcomité heeft het dialoogkwartet hier sinds de oprichting in 2013 een doorslaggevende rol bij gespeeld.
In 2013 was het proces van democratisering in Tunesië na decennia van autocratisch en corrupt bewind in gevaar gekomen door politieke moorden en sociale onrust. Het kwartet vormde een alternatief voor geweld door vreedzaam politiek overleg te bieden. Dat gaf de bevolking grondrechten zoals gelijkheid voor de wet ongeacht geloof, geslacht of politieke overtuiging.
Malala
Vorig jaar wonnen de Pakistaanse Malala Yousafzay en de Indiër Kailash Satyarthi (60) de Nobelprijs voor de Vrede. De twee werden onderscheiden voor hun "strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs".
Tot de kanshebbers behoorden ook Paus Franciscus, bondskanselier Angela Merkel, de Amerikaanse minister John Kerry en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif, de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de Eritrese priester Mussie Zerai.
De prijs wordt 10 december in Oslo uitgereikt door de Noorse koning Harald V. De Nobelprijzen zijn genoemd naar de steenrijke Zweedse chemicus en industrieel Alfred Nobel (1833-1896). Hij was de uitvinder van dynamiet. Hij riep de Nobelprijzen in zijn testament (1895) in het leven.