De stad North Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina heeft een schikking getroffen met de familie van de neergeschoten Walter Scott. De ongewapende donkere man werd in april doodgeschoten door een blanke agent.

De familie ontvangt een bedrag 6,5 miljoen dollar (5.761.390 euro). Dat meldt AP.

Alle leden van de gemeenteraad van de stad keurden de schikking goed. Ze vreesden een langdurige en kostbare rechtszaak vanwege het incident en besloot daarop met de nabestaanden te schikken. Volgens de autoriteiten is het de grootste schikking in de geschiedenis van de staat South Carolina.

Agent Michael Slager schoot de 50-jarige Walter Scott zeker acht keer in de rug toen de man probeerde weg te rennen. Een omstander filmde de gebeurtenis. 

Bekijk hier een fragment van het voorval:

Politieagent schiet Walter Scott neer
Politieagent schiet Walter Scott neer

Commotie

De zaak veroorzaakte veel commotie. In eerste instantie zou de agent niet worden vervolgd. Slager stelde te hebben geschoten uit zelfverdediging omdat Scott naar zijn taser zou hebben gegrepen. Later werd Slager aangeklaagd voor moord. Als Slager schuldig wordt bevonden, hangt hem een straf van dertig jaar tot levenslang boven het hoofd.

De dood van Scott beroerde de gemoederen hevig. In de VS is een nationale discussie losgebarsten over veelal blanke agenten die onnodig extreem geweld gebruiken tegen zwarte verdachten.

De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen.