In Rusland en Iran is verontwaardigd gereageerd op berichten van Amerikaanse media over vier Russische raketten die in Iran zouden zijn terechtgekomen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de raketten hun doelen in Syrië bereikt.

CNN meldde op basis van anonieme bronnen over de afgezwaaide raketten. ''Als dat zo zou zijn, moeten we ook toegeven dat er twee doelen van Islamitische Staat in Syrië uit zichzelf zijn ontploft'', zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Syrië vliegen drones die precies kunnen zien waar een raket terechtkomt, zei hij daarbij.

De Iraanse functionaris Hamidreza Taraghi noemde het bericht ''complete onzin'' in The New York Times. Het Iraanse staatspersbureau Fars spreekt van ''psychologische oorlogsvoering'' door de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie kon het bericht van CNN niet bevestigen.

De Russische oorlogsschepen liggen in het zuiden van de Kaspische Zee, waardoor afgevuurde raketten over zowel Iran als Irak heen moeten. De Russen gebruiken daarbij de relatief nieuwe kruisraket Kaliber voor het eerst in een oorlogssituatie. Volgens de Amerikanen waren de raketten gericht op rebellen die zich tegen het regime van president al-Assad hebben gekeerd.

Lavrov

Sergej Lavrov en John Kerry hebben donderdagavond per telefoon de situatie in Syrië besproken. De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de Verenigde Staten spraken over de coördinatie van de aanvallen op Islamitische Staat, deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou mee.

Ook kwam de noodzaak om incidenten boven het Syrische luchtruim te voorkomen aan de orde. Beide landen voeren onafhankelijk van elkaar vluchten boven het land van president al-Assad uit.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn tijdens het onderhoud geen belangrijke beslissingen ''op tactisch niveau" genomen.