De Republikeinen hebben donderdag de verkiezing van een nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden uitgesteld. 

De Amerikaanse partij deed dit nadat de favoriet voor de belangrijke rol, Kevin McCarthy, zich volkomen onverwacht terugtrok uit de race om de opvolging van John Boehner, meldt nieuwszender CNN.

"Ik ben op dit moment niet de juiste persoon", laat McCarthy via een vertegenwoordiger weten.

De terugtrekking van McCarthy duidt erop dat hij onvoldoende steun heeft weten te verwerven onder de Republikeinse Afgevaardigden. Die vergaderden donderdag achter gesloten deuren om de nieuwe voorzitter te kiezen. Het is niet duidelijk wanneer de verkiezingen alsnog worden gehouden.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is tweede in de lijn van opvolging, na de vice-president van de Verenigde Staten, als de president zijn taken niet kan uitvoeren.

John Boehner

In september stapte John Boehner op, terwijl hij in januari nog was herkozen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een functie die hij sinds 2011 bekleedt.

Boehner heeft donderdag in twee lange telefoongesprekken de afgevaardigde van Wisconsin Paul Ryan gevraagd. Ryan was in 2012 de 'running mate' van Mitt Romney voor de presidentsverkiezingen van 2012. Hij liet donderdag echter al eerder weten dat hij niet in de functie is geïnteresseerd.

Steeds meer Republikeinen balen dat de Republikeinse Partij niet in staat is gebleken om plannen van president Barack Obama te dwarsbomen. Velen van hen nemen dat Boehner kwalijk.