
Rusland ondersteunt grondoffensief Syrisch leger met luchtaanvallen
Dat meldt persbureau AP. Moskou bevestigt volgens AFP dat de Russische luchtmacht een offensief van het Syrische leger ondersteunt.
De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, stelt dat Rusland vanaf vier marineschepen in de Kaspische Zee 26 kruisraketten heeft afgevuurd op posities van Islamitische Staat (IS). De raketten vlogen meer dan negenhonderd kilometer naar hun doel.
Het Syrische leger trekt volgens een Syrische functionaris ondertussen op in de provincies Hama en Idlib. Waarnemers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) noemden de aanval ten noorden van de stad Hama woensdag al de grootste grondaanval sinds maanden.
Volgens SOHR-chef Rami Abdelrahman dient de aanval bij Hama slechts als een voorbereiding: duizenden strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en strijders uit Iran zouden al naar de streek zijn overgebracht.
Russische militairen
Duitse media stelden woensdag dat er zeker tweeduizend Russische militairen in Syrië zijn. Het Kremlin bezweert zelf geen grondtroepen in te zetten.
In het noordwesten van Syrië zijn veel verschillende strijdgroepen actief, zoals het aan al-Qaeda verwante al-Nusra Front, het islamitische Ahrar al-Sham (Vrije Mensen van de Levant) en 'brigades' die zich tot het gematigde Vrije Syrische Leger (FSA) rekenen.
Het FSA is feitelijk geen strak georganiseerd leger, maar een verzamelnaam voor groepen rebellen. Talrijke jihadisten en meer gematigde rebellen inclusief die van het al-Nusra Front en FSA-strijders werken vooral in de noordwestelijke provincie Idlib samen onder de naam Jaish al-Fatah (Veroveringsleger).
De soennitische extremisten van IS zijn niet in het noordwesten actief. Wel is IS aanwezig ten oosten van Hama en Homs.
Video: Rusland ondersteunt Syrisch leger
Rusland ondersteunt Syrisch leger
Turkije
Ondertussen heeft de Turkse generale staf woensdag opnieuw melding gemaakt van problemen met patrouillevliegtuigen langs de Syrische grens. Acht F-16's werden dinsdag anderhalve minuut in het eigen luchtruim belaagd door een luchtafweerraketsysteem in Syrië, meldt de nieuwszender CNN-Türk
De irritatie over de wrijvingen in het luchtruim langs de Turks-Syrische grens groeit ook bij de NAVO, waar Turkije lid van is. Premier Ahmet Davutoglu heeft woensdag beklemtoond dat zijn land geen conflict tussen de NAVO en Rusland wil en ook geen Turks-Russische ruzie.
Sinds zaterdag hadden de Turkse militairen onder meer te maken met een Russisch vliegtuig van het type Sukoi Su-30 en twee keer met een Mig-29 waar niet op stond uit welk land die kwam.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten zullen militair niet samenwerken met Rusland in Syrië, omdat de Russische strategie volgens de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter "tragisch faalt''. Washington is echter wel bereid tot technisch overleg met Moskou om te proberen het leven van straaljagerpiloten van beide landen niet in gevaar te brengen, stelt Carter woensdag.
In Moskou is de Amerikaanse weigering militair samen te werken woensdag fel bekritiseerd. Een woordvoerder van het defensieministerie zei dat de Verenigde Staten excuses zoeken om internationaal terrorisme niet te hoeven bestrijden.
De Verenigde Staten delen bijvoorbeeld geen informatie met Rusland over posities van de extremisten van Islamitische Staat. Andere partners in de regio doen dat wel, volgens de zegsman.