De Amerikaanse generaal John F. Campbell heeft dinsdag toegegeven dat het bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Kunduz een vergissing was.

Dat meldt persbureau AP.

De beslissing om de luchtaanval uit te voeren werd volgens Campbell door de Amerikanen gemaakt en het ziekenhuis werd per ongeluk geraakt. Zeker 22 mensen kwamen om en 37 anderen raakten zwaargewond. 

Campbell verklaarde maandag dat het Afghaanse leger had gevraagd om luchtsteun omdat militairen onder vuur waren komen te liggen van de Taliban. 

De Verenigde Staten stelden zaterdag een onderzoek te starten. Het onderzoek zal volgens de generaal ''transparant" zijn. AzG heeft gevraagd om een onderzoek door een onafhankelijke partij.

Een woordvoerster van AzG zegt in een reactie dat de noodzaak tot onderzoek door een neutrale partij alleen maar groter wordt nu er sprake was van een "vergissing".

Kabinet

Het kabinet laat dinsdag weten het bombardement ten zeerste te betreuren. Het kabinet heeft AzG in Nederland zijn condoleances overgebracht, schrijven ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Kamer. Ze verwelkomen het aangekondigde onderzoek van de Amerikanen.

De situatie in Noord-Afghanistan is ''kritiek en zorgwekkend'', aldus de bewindslieden. De inname van Kunduz is een ''significante gebeurtenis'' en er wordt nog steeds gevochten. Nederlandse militairen hebben vorige week twee dagen het Afghaanse leger in Kunduz geadviseerd. Mogelijk volgen er meer adviesoperaties.

Opgeschort

Het door Nederland gesteunde rechtsstaatprogramma in Kunduz is tot nader order opgeschort. Nederland steunt ook een Duits programma om de toegang van vrouwen tot de rechtstaat in Kunduz en andere delen van Noord-Afghanistan te verbeteren. Het is nog te vroeg om te beoordelen wat de huidige situatie voor dit programma betekent.

Nederlandse militairen leidden van 2011 tot 2013 in Kunduz Afghaanse politiemensen op. Op dit moment doen ongeveer honderd Nederlandse militairen mee aan NAVO-missie Resolute Support. In Mazar-e-Sharif adviseren, trainen en assisteren zij het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Video: Generaal VS noemt bombarderen ziekenhuis Kunduz 'vergissing'

'Bloedige aanval op ziekenhuis was fout'
'Bloedige aanval op ziekenhuis was fout'