Turkije roept de Russische ambassadeur weer op het matje nu het Turkse luchtruim voor de tweede keer in twee dagen is geschonden door een Russisch gevechtsvliegtuig.

Maandag spraken de VS en NAVO al schande van het schenden van het Turkse luchtruim. Rusland sprak na de eerste keer, zaterdag vloog een Russische Sukhoi boven Turkije na een bombardement in Syrië, nog van een 'fout'. 

Volgens de Russen duurde het maar een paar seconden en werd de fout veroorzaakt door weersomstandigheden. 

Zondag was er weer sprake van een Russisch gevechtsvliegtuig boven Turkije, waardoor de zorgen toenemen dat het tot een confrontatie kan komen. Turkije dreigt met represailles, mocht er sprake zijn van een volgende schending. Rusland zegt de oorzaak van de tweede schending uit te zoeken.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van NAVO zei dinsdag dat het "geen ongeluk" was dat Russische toestellen het Turkse luchtruim hebben geschonden. "Het gebeurde twee keer en het duurdere langere tijd. Het lijkt niet op een ongeluk", aldus Stoltenberg, die de schendingen "zeer serieus" neemt. 

Drukte 

Het luchtruim boven het noorden en westen van Syrië is extreem druk nu ook de Russische luchtmacht is overgegaan tot bombardementen. 

De VS maakt bovendien gebruik van een Turkse luchtmachtbasis aan de grens met Syrië, waardoor het in de grensregio een komen en gaan van gevechtsvliegtuigen is. De missies die Turkije zelf vliegt in het noorden van Syrië dragen daar aan bij. 

Turkije wil zelf een 'no fly-zone' instellen boven het noorden van Syrië, maar de kans dat die er komt lijkt met de komst van de Russen verkeken.

Palmyra

Russische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag aanvallen uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat (IS) in de Syrische stad Palmyra. Dat werd door de Syrische staatstelevisie bekendgemaakt. Bij de aanval zouden de toestellen onder meer twintig voertuigen en drie wapenopslagplaatsen van IS hebben vernietigd.

Er werden ook doelen in de provincie Aleppo aangevallen, in de steden al-Bab en Deir Hafer. Wat de schade daar is, is nog onbekend.

Bij ongeveer veertig aanvallen zijn sinds maandag in Syrië negentien strijders van IS gedood, zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag.

Palmyra kwam maandag in het nieuws toen bekend werd dat extremisten van IS er de zogenoemde triomfboog hadden vernietigd. De boog was een van de belangrijkste monumenten van het culturele erfgoed in de 2000 jaar oude stad.

Versterken

Volgens Stoltenberg is het Russische leger zich ''substantieel'' aan het versterken in Syrië. De NAVO heeft de afgelopen weken meer Russische grondtroepen en marineschepen waargenomen. Ook is de Russische luchtmacht in Syrië versterkt, evenals de luchtverdediging.

Met de Russen is maandag de mogelijkheid besproken om de bestaande communicatielijnen te gebruiken om over de opgelopen spanning te praten, aldus Stoltenberg.

Een Russische parlementariër stelde dinsdag dat Rusland geen grondoperaties heeft uitgevoerd in Syrië en dat ook niet van plan is, aldus persbureau RIA Novosti.

De snelle reactiemacht van de NAVO staat zo nodig paraat, vervolgde Stoltenberg, net als de marineschepen van de verdragsorganisatie in de Middellandse Zee. Vanuit de lucht houden drones de situatie in de gaten.