De Amerikaanse president Barack Obama gaat vrijdag naar Roseburg om te praten met families van slachtoffers van de schietpartij op een school in die plaats vorige week.

Een schutter doodde daar donderdag negen mensen en pleegde zelfmoord. De school in de staat Oregon ging maandag weer open, maar les wordt er deze week nog niet gegeven.

Medewekers en leerlingen krijgen de kans om spullen op te halen die ze achterlieten. Ook hoopt het schoolbestuur dat met het openen van de deuren de situatie weer enigszins normaal wordt, voor de lessen starten.

"De angst om terug te gaan naar de campus is groot", liet een leerling van de school weten. Scholieren en medewerkers die maandag teruggingen, omhelsden elkaar en lieten een traan. 

Buiten is een herdenkplek ingericht met bloemen, kaarsen, ballonnen en de namen van de slachtoffers.Het eerste slachtoffer van de schietpartij wordt donderdag begraven.

Manifest

De schutter bleek volgens persbureau AP boos te zijn dat hij geen vriendin had. Dit heeft hij laten weten door een manifest die hij achter heeft gelaten. Ook vond hij dat iedereen te vaak zei dat hij gek was. Hij vond daarentegen juist dat hij 'normaal' was.

Hoe het programma van Obama er vrijdag in Roseburg uitziet, is nog niet duidelijk, meldde het Witte Huis.