In 26 landen hebben vrouwen onder de achttien jaar meer kans om kindbruid te worden dan dat ze naar de middelbare school gaan. Het gaat daarbij vooral om Afrikaanse landen.

Dat heeft de internationale hulporganisatie CARE dinsdag bekendgemaakt.

Het land waar minderjarige vrouwen het meeste risico lopen om gedwongen getrouwd te raken is Niger. Daar trouwt 76 procent van de vrouwen onder de achttien jaar tegenover 10 procent die zich inschrijven op een middelbare school.

Daarna volgen Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Somalië. In die landen is het verschil minstens 40 procent tussen meisjes die kindbruid worden en die naar de middelbare school gaan.

De hulporganisatie heeft de cijfers in kaart gebracht naar aanleiding van de Internationale Dag van het Meisje op 11 oktober. "Het mag niet zo zijn dat er meer meisjes zijn die voor het altaar staan dan dat er in klaslokalen zitten op de middelbare school", zegt Jolien Veldwijk van CARE Nederland.

Dagelijks

Uit het onderzoek blijkt ook dat er dagelijks ongeveer 39.000 meisjes worden gedwongen om te trouwen. Daarnaast worden 62 miljoen meisjes niet geschoold. Dat dit de norm is zou volgens Veldwijk een 'wake-up call' moeten zijn.

"Iedere keer dat een minderjarig meisje wordt gedwongen om te trouwen of niet naar school kan gaan, is een gemiste kans om het leven van dat meisje te verbeteren en armoede bij de wortels aan te pakken", aldus Veldwijk.