VN-tak UNESCO wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat IS-leden die eeuwenoude bouwwerken in de Syrische stad Palmyra hebben vernield voor de rechter komen. 

Volgens de organisatie hebben de daders oorlogsmisdaden begaan en moeten zij als zodanig worden berecht.

Zondag werd duidelijk dat extremisten van de terreurorganisatie de triomfboog in de historische stad hebben opgeblazen. Het is een belangrijk monument in de 2000 jaar oude Syrische stad.

De boog is een van de vele ruïnes van de stad, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische plaatsen in het Midden-Oosten. Palmyra staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Trekpleister

Er zijn talloze tempels, zuilenrijen, badhuizen, theaters en siergraven, voornamelijk uit de Romeinse periode. De uitgestrekte ruïnes waren voor de burgeroorlog in Syrië in 2011 uitbrak de belangrijkste toeristische trekpleister van het land.

IS nam Palmyra in mei van dit jaar in. Sinds die tijd zijn al meerdere tempels verwoest. In augustus blies IS nog de eeuwenoude Baal Shamin-tempel in de Syrische stad op. Datzelfde gebeurde met de tempel van Bel. Ook werden recentelijk drie torens die als graftombes dienden verwoest.

"Deze nieuwe verwoesting toont aan hoe bang de extremisten zijn voor geschiedenis en cultuur", schrijft UNESCO in een verklaring.