De NAVO heeft tijdens een spoedbijeenkomst maandag in Brussel Rusland gemaand te stoppen met het schenden van het luchtruim van Turkije. 

Ankara meldde eerder op de dag dat een Russisch gevechtsvliegtuig, een Sukhoi SU-30, zijn luchtruim boven de provincie Hatay was binnengevlogen. Het toestel had even daarvoor een dorp net over de grens in Syrië gebombardeerd.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie wijst Moskou op het bijzonder gevaarlijke karakter van dergelijke ''onverantwoordelijke" acties. De NAVO eist van het Kremlin uitleg over de gebeurtenis.

De NAVO ziet liever dat de Russische luchtmacht zich concentreert op zijn belofte stellingen van Islamitische Staat te bombarderen.

Volgens het Russische ministerie van Defensie in Moskou was het vliegtuig slechts enkele seconden in Turkije. 

Video: NAVO waarschuwt Rusland

Video: NAVO waarschuwt Rusland
Video: NAVO waarschuwt Rusland

Burgerdoelen

De organisatie wil dat de Russen ophouden met aanvallen op de Syrische oppositie en burgerdoelen. De rol van het Kremlin in de Syrische burgeroorlog komt donderdag breed aan bod tijdens een NAVO-bijeenkomst van de ministers van Defensie van de lidstaten.

Turkije is sinds 1952 lid van de NAVO.

Intensieve gesprekken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vertelde maandag tijdens een bezoek aan Chili dat hij over de affaire intensieve gesprekken met Moskou voert. Kerry vindt dat het incident had kunnen leiden tot het neerhalen van het Russische toestel, precies datgene waarvoor de Verenigde Staten waarschuwen.

De bewindsman meent uit de gebeurtenissen te kunnen afleiden dat de agenda van de Russen meer bevat dan alleen het aanvallen van Islamitische Staat.