De Amerikaanse generaal John F. Campbell heeft maandag verklaard dat het Afghaanse leger had gevraagd om de luchtaanval die uiteindelijk leidde tot het bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Kunduz.

In eerste instantie werd er gezegd dat de aanval als ondersteuning diende van Amerikaanse troepen die onder vuur waren komen te liggen.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie voerde zaterdag een luchtaanval uit en raakte daarbij het ziekenhuis van AzG. Zeker tweeëntwintig mensen zijn hierdoor om het leven gekomen. 37 anderen raakten zwaargewond en tientallen mensen worden nog vermist.

De Verenigde Staten gaf zaterdag al aan een onderzoek te starten naar hoe het heeft kunnen gebeuren dat het ziekenhuis is geraakt.

Het onderzoek zal volgens de generaal ''transparant" zijn. AzGr heeft gevraagd om een onderzoek door een onafhankelijke partij.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben het bombardement scherp veroordeeld. "Deze ramp is uitermate tragisch. Er valt geen excuus voor te geven en hij is misschien zelfs strafbaar'', aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein.

"Internationale en Afghaanse militairen hebben de verplichting om burgers te respecteren en te beveiligen in iedere situatie. Medische faciliteiten en medisch personeel verdienen helemaal goede beveiliging."