Pierre Plissonnier en Xavier Broseta, respectievelijk directeur en hoofd personeelszaken bij Air France, zijn maandag belaagd door actievoerende werknemers van het bedrijf bij het hoofdkantoor.

Op foto's en video's is te zien hoe Plissonnier en Broseta de kleren van hun lijf worden gerukt en door beveiligers worden weggevoerd van de boze demonstranten.

Het management van Air France wil een aanklacht voor geweldpleging indienen. Ook pilotenvakbond SNPL veroordeelt het geweld en roept op tot nieuwe gesprekken.

KLM

KLM-topman Pieter Elbers is geschrokken van het geweld dat maandag door demonstrerend personeel is gebruikt tegen twee bestuurders bij het Franse zusterbedrijf Air France. "Wat hier gebeurd is, is onacceptabel'', liet hij in een verklaring weten.

"Het uitgangspunt is om op een respectvolle manier met de sociale partners in gesprek te blijven over de herstructurering'', aldus de KLM-baas, die zich normaal gesproken zelden uitlaat over de interne strubbelingen bij Air France.

Ook de Franse regering reageerde verbolgen op het geweld. Volgens de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron is de agressie ''onverantwoordelijk''.

Reorganisatie

De directie sprak volgens de vakbond op dat moment de ondernemingsraad bij over een ophanden zijnde reorganisatie bij Air France.

Volgens verschillende media drongen op dat moment tientallen boze demonstranten het hoofdkantoor bij vliegveld Charles de Gaulle in Parijs binnen. Het overleg werd vervolgens geschorst. Aan het begin van de middag was het protest weer voorbij.

Video: Air France-directie ontvlucht woedende menigte

Air France-directie ontvlucht woedende menigte
Air France-directie ontvlucht woedende menigte

Banen

Volgens de bonden verdwijnen er 2.900 banen, wordt 10 procent van de langeafstandsvluchten geschrapt, wordt de bestelling van de Boeing 787 Dreamliner opgeschort en wordt de vloot in een jaar tijd met veertien vliegtuigen teruggeschroefd.

De maatregelen zouden nodig zijn zodat Air France aan de bezuinigingsdoelstelling van 1,1 miljard euro kan voldoen.