Rusland is bereid in contact te treden met Syrische rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA). 

Dit zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov volgens meldingen van het persbureau RIA maandag. De FSA-rebellen worden door de Russen aangevallen sinds het Kremlin vorige week begon met luchtaanvallen om de Syrische strijdkrachten te helpen.

Het FSA is een kleine door het Westen gesteunde rebellengroep, die de regering van president Bashar al-Assad ten val wil brengen. Het Kremlin wil de regering in Damascus juist overeind houden.

Onder meer westerse mogendheden zijn erg boos dat de Russen ook het FSA bombarderen en zich niet beperken tot aanvallen op de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Luchtaanvallen

Moskou heeft maandag bekendgemaakt dat er in de afgelopen 24 uur 25 vluchten zijn uitgevoerd. Daarbij zijn negen doelen aangevallen die behoren tot IS.

Lavrov beklemtoonde maandag dat hij over de luchtaanvallen die Rusland woensdag is begonnen, graag overlegt met mogendheden die in het Midden-Oosten IS bestrijden.

Hij zei dat Rusland contact heeft opgenomen met de Verenigde Staten over de Russische militaire acties in Syrië en heeft aangeboden daar direct overleg over te plegen.

Coalitie

De Verenigde Staten voeren een internationale coalitie van westerse en Arabische landen aan, die sinds september vorig jaar luchtaanvallen uitvoert op posities van IS in Irak en Syrië.

Rusland heeft aangeboden ook in Irak IS te bombarderen. Lavrov zei maandag dat Bagdad daar nog niet om heeft gevraagd. Nederland bombardeert in het kader van de coalitie wel doelen in Irak, maar niet Syrië.