Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft zaterdag het Turkse luchtruim ten noorden van de Syrische haven Latakia geschonden. Het vliegtuig had een dorp aan de Turkse grens gebombardeerd, meldden Turks media maandag.

De Turkse regering heeft maandag bekendgemaakt dat er onmiddellijk F-16's op af zijn gestuurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur in Ankara, Andrej Karlov, op het matje geroepen. Turkije heeft hem laten weten dat dit niet nog een keer mag gebeuren.

Sinirlioglu heeft maandag NAVO-chef Jens Stoltenberg ontmoet. Die noemde de schending onacceptabel en beklemtoonde dat de veiligheid van Turkije een taak van de NAVO is. Stoltenberg roept de NAVO-raad deze week snel bijeen.

Volgens Turkse diplomaten komen ze maandag (5 oktober) al bij elkaar. Donderdag hebben de ministers van Defensie van het bondgenootschap een vergadering in Brussel, maar die werd niet vanwege dit incident gepland.

Campagne

Rusland is afgelopen week begonnen met luchtaanvallen in Syrië om de uitgeputte troepen van de Syrische regering van president Bashar al-Assad te helpen. Onderdeel van deze campagne zijn aanvallen op rebellen in het noordwesten van Syrië, waar Rusland een basis heeft en de familie Assad vandaan komt.

De belangrijkste stad in de regio is Latakia. Latakia is ook voor de Russen een belangrijke haven en militaire basis en ligt nog geen 40 kilometer van de Turkse grens.

De schending van het luchtruim was circa 45 kilometer ten noorden van Latakia. Volgens Turkse meldingen vloog het Russische toestel boven de provincie Hatay op een gegeven moment circa 8 kilometer van de Syrische grens.

Grondgebied

Turkije is sinds 1952 lid van het drie jaar daarvoor opgerichte bondgenootschap. Dat stelt zich ten doel het gezamenlijke grondgebied samen te verdedigen wanneer dat waar dan ook word bedreigd of aangevallen.

Nederland had in het kader van de NAVO van begin 2013 tot begin 2015 in de Turkse provincie Adana, circa 160 kilometer ten noorden van Latakia, Patriot-luchtafweer gestationeerd. Turkije wilde extra bescherming uit vrees voor raketten uit het strijdgewoel in Syrië.