De coalitie van de Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Wel is ze haar absolute meerderheid kwijt.

Nadat zondagavond 99,1 procent van de stemmen is geteld staat de centrumrechtse alliantie Portugal à Frente op ongeveer 38,5 procent van de stemmen. Eerder op de avond had het tweepartijenverbond reeds de overwinning opgeëist. De socialistische oppositie staat op 32,4 procent.

De leider van de socialistische partij Partido Socialista, António Costa, heeft zijn nederlaag erkend. "Ik wil premier Passos Coelho en vicepremier Paolo Portas feliciteren. De socialistische partij heeft de doelstellingen niet bereikt." De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt pas maandagavond verwacht.

Ondertussen groeien de zorgen over politieke onzekerheid. Het vormen van de nieuwe regering wordt als een probleem gezien, aangezien de alliantie Portugal à Frente haar meerderheid in het parlement heeft verloren.

Video: Regering Portugal verliest meerderheid

Regering Portual verliest meerderheid
Regering Portual verliest meerderheid

Linkse partijen

De drie linkse partijen in het Portugese parlement hebben volgens de laatste tussenstanden samen veel meer stemmen verzameld dan Portugal à Frente.

Qua programma staan ze echter ver van elkaar af. Een minderheidskabinet vormen sluit Coelho niet uit. "Ik ben klaar om te regeren", zei hij, "ook al hebben we geen meerderheid bereikt." Later zei hij wellicht compromissen te moeten sluiten. "We interpreteren de resultaten met een heleboel nederigheid."

Failliet

Tijdens de laatste verkiezingen in 2011 behaalde Portugal à Frente de absolute meerderheid met 50 procent van de stemmen. Portugal ging toen bijna failliet en moest worden gered met 78 miljard euro noodsteun van het IMF. De regering moest daarna veel bezuinigen.

Inmiddels staat het land financieel gezien weer op eigen benen, en voor dit jaar wordt zelfs economische groei verwacht. De huidige regering is echter van plan op sobere voet verder te gaan.