De Europese Commissie zou met Turkije afspraken hebben gemaakt om de vluchtelingenstroom naar Europa te beperken.

Zo zouden in Turkije zes nieuwe asielzoekerscentra worden gebouwd en zou Turkije met Griekenland moeten samenwerken om de grens beter te bewaken.

Dat hebben bronnen rondom de Europese Commissie en de Duitse regering gezegd tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung. In de plannen staat dat de Turkse en Griekse kustwacht ervoor moeten zorgen dat alle vluchtelingen terug worden gebracht naar Turkije.

In ruil daarvoor komen er nieuwe azc's waar twee miljoen vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Die worden volgens de krant deels gefinancierd door de EU. Ook zou de EU een half miljoen mensen willen ophalen en opvangen, zodat ze niet de EU hoeven binnen te komen via mensensmokkelaars.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan komt maandag naar Brussel voor een ontmoeting met onder meer EU-commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. Daar zal onder meer de vluchtelingencrisis aan bod komen.

Frontex

Meer dan zeshonderdduizend mensen zijn sinds begin dit jaar illegaal Europa binnengekomen. Dat zei Fabrice Leggeri, de directeur van het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex, zondag.

"Wij hebben tot eind september ongeveer 630.000 illegale grensoverschrijdingen geregistreerd", aldus Leggeri in een interview met de Franse persgroep Ebra, dat maandag wordt gepubliceerd.

Leggeri spreekt van een ongekende migratiecrisis, volgens hem de grootste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, schrijven Franse media.