De beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om zich militair te mengen in het conflict in Syrië was een "afschuwelijke vergissing". Dat heeft de Britse premier David Cameron zondag gezegd.

"Ze steunen de beul Assad", zei Cameron op de BBC. "Dat is een afschuwelijke vergissing voor hun en voor de wereld. Het gaat de regio nog instabieler maken."

Rusland heeft de afgelopen week luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië. "De meeste van de Russische aanvallen vonden, voor zover wij konden zien, plaats in gebieden in Syrië die niet in handen zijn van Islamitische Staat maar van andere tegenstanders van het regime", aldus Cameron.

Volgens de Russen zelf hebben zij de afgelopen 24 uur een stuk of twintig vluchten over Syrië gemaakt, waarbij zeker tien doelen van Islamitische Staat zijn geraakt. Een van de doelwitten was volgens Rusland een trainingskamp voor terroristen, waar ook gordels voor zelfmoordacties werden gemaakt.

"Als gevolg van onze luchtaanvallen op Islamitische Staat zijn we erin geslaagd hun besturingssystemen en aanvoerlijnen te verstoren", aldus het Russische ministerie van Defensie.

Video: Cameron noemt Russische aanval op Syrië 'afschuwelijke vergissing'